ВИЕ ПАЗАРУВАТЕ ОТ АНГЛИЯ, НИЕ ВИ ГО ДОСТАВЯМЕ! ТРЪГВАМЕ ВСЕКИ ВТОРНИК! САМО 1.99 ЛЕВА НА КГ! ВАШАТА УСМИВКА Е НАШАТА РЕКЛАМА!

Thursday, January 8, 2015

Как да се предпазим от измами при онлайн-пазаруване?

Шопинг терапията не е чисто женска прищявка. Тя е любимо занимание и на мъжете. Мнозина обаче вече „се забавляват“, отдавайки се на онлайн пазаруването. Там нещата стават бързо, с натискане на едно бутонче „Купи”. Кошницата е виртуална и може да се пълни на воля, без притеснението как ще се носи. Другият плюс е, че пазаруваш от всяка една точка на света и по-този начин влизаш в най-популярните световни магазини. Изборът е огромен. Марките до скоро са били само една мечта, а качеството в пъти по-добро.
НО! ВНИМАНИЕ! В ОПИТ ДА СЕ СДОБИЕТЕ С НЕЩО СУПЕР ЛЪСКАВО, МОДЕРНО И ПОПУЛЯРНО, МОЖЕ ДА ПОПАДНЕТЕ НА САЙТ МЕНТЕ И ДА СТАНЕТЕ ЖЕРТВА НА ИЗМАМА!

Не е ли добре да бъдем подготвени, знаейки предварително за най-често използваните НЕДОБРОСЪВЕСТНИ трикове?




КАКВО Е НУЖНО ДА НАПРАВИМ?

1.ДА ПРОВЕРИМ ТЪРГОВЕЦЪТ, от който сме решили да купуваме.

Потърсете в интернет МНЕНИЯ НА ПОТРЕБИТЕЛИ, пазарували от съответния сайт
Разпитайте и ВАШИ ПРИЯТЕЛИ И ПОЗНАТИ. В последните години пазаруването-онлайн стана все по-разпространено и доста хора го правят ежедневно. Определено си имат набор от сайтове, от които са доволни и които биха ви препоръчали с двете си ръце.
Екипът на www.ggbg.bg също е на разположение и би помогнал при проверката на някой неособено популярен сайт.
Проверете дали приема PayPal плащане. По този начин парите Ви са защитени и можете да пазарувате спокойно.
2.Проверете ДОМЕЙНА НА САЙТА НА ТЪРГОВЕЦА.

В някоя от интернет търсачките направете справка  в коя държава е регистриран домейна на сайта на търговеца. Подобна справка например може да направите на www.who.is.
Ако в сайта прочетете , че стоките са с произход примерно Великобритания, а от проверката установите, че домейна е регистриран в Индия или Китай, то вероятно стоките идват тъкмо от тази държава. Просто бъдете подготвени, че може да се сдобиете с реплика или да се наложи да заплатите допълнително мито.

3. Проверка в сайта за НАЛИЧИЕ НА ДАДЕНИ КОНТАКТИ ЗА ВРЪЗКА

Изключително важно е да се провери дадени ли са в сайта контакти за обратна връзка. В много от измамните сайтове, в сектора контакти или няма посочено нищо, или има само електронен формуляр за връзка. Това указване на точен адрес, телефон са направо отживелици. Но единствено за измамниците. Те нямат интерес да посочват подобни данни. Защо им е да контактуват с недоволните и измамените си клиенти?
От огромно значение е дали търговецът приема връщане на стоки с дефекти или неотговаряща на описанието си.
От WWW.GGBG.BG освен с транспорта на пратки от Англия и Германия се наемат да Ви подадат ръка и при веъщането на нежелан от Вас продукт.
Запомнете: Видите ли сайт с непосочени контакти, нека сигналната лампичка да светне и пръстът ви в никакъв случай да не натиска бутони „поръчай” или „купи”!

КАКВО ВИ СЪВЕТВАМЕ:

1.Никога, за нищо на света,  НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ ЛИНКОВЕ, които се отварят от спам имейли в пощата Ви.

Предложенията може да са супер, да има неустоими цени, да се предлагат бонуси и награди към покупките. Но не купувайте! Измамата в случая е много вероятна възможност.

2. Проверявайте внимателно УЕБ АДРЕСА на компанията! Много често се правят дубликати на най-популярните сайтове за пазаруване - добавя се буквичка, маха се, слага се препинателен знак, променя се нещо незначително и т.н. Адресите много си приличат на пръв поглед и може да стане лесно объркване от страна на клиента. На това именно залагат и измамните сайтове - на вашата прибързаност, носеща им само финансови облаги.


3. Търсете сайтове, които са обозначени със знак за сигурност, показващ, че са защитени. Например имат антивирусен софтуер, недопускащ вируси и осигуряващ защита. Подобна гаранция ви дава спокойствие, че вашите данни няма да станат обект на кражба, няма да се източат кредитните ви карти, да има спам и други. Никога 100 процентова гаранция няма и никой не е в състояние да ви я даде, но поне са замислете по тези въпроси.

4. Интересен, но и много важен въпрос е, КАК ДА ИЗВЪРШИМ ПЛАЩАНЕТО на избраните стоки?

Кой е най-сигурният начин за плащане? Кой е начинът, даващ ни защита, в случай на поръчана, платена , но недоставена стока?

Един от сигурните начини е плащането с КРЕДИТНА КАРТА. Ако има проблеми, продажбата може да бъде оспорена и да поискаме връщане на дадената сума. Подавате жалба до банката, която ви е издала кредитната карта. Тя ще разгледа случаят ви и ще ви върне парите.
Сигурност получавате и когато сте се възползвали от услугите на голям сайт, например като ebay, но има и други. Какви възможности имате? В 40 дневен срок от извършване на поръчката за определена стока, вие имат право да оспорите продажбата и да си поискате връщане на парите.

Системите за плащане като paypal също са от сигурните, гарантиращи плащанията.

Когато пазарувате онлайн, пазете цялата си кореспонденция - имейли, чат, извлечения от дебитни и кредитни карти, доказващи извършено плащане, брошури, снимки и други. При наличие на измама или при възникнал проблем, вие ще имате доказателства, на които да се позовете.

За по-голяма сигурност е препоръчително да си инсталирате антивирусен софтуер, както и често да сменяте паролите си за различните сайтове.


1 comment:

  1. Статията е полезна, трябва да се прочете от всеки!

    www.fragrisima.com

    ReplyDelete